• 0.000000lag
  • 0.000000lag
  • 0.000000lag

Ben Ullings – Houten Boten
Oudewal 36
1749 CD WARMENHUIZEN

E-mail
info@ullings.nl

Ingeschreven bij kvk onder nr
37130312

Scarlett

seil-18-21

Scarlett is een veelzijdige boot. We gebruiken haar als demonstratieboot voor mensen die geïnteresseerd zijn in de houten roei- en zeilboten die ik bouw. Ook als u een totaal andere boot op het oog heeft, kunt u aan Scarlett de kwaliteit van mijn werk zien en ervaren hoe het voelt om in dit soort boten te varen.

Deze rubriek is bedoeld om onze vaarervaringen weer te geven. Een dag varen op een bijzondere plek, deelname aan raids of vakantietochten.

Want eerlijk is eerlijk; we hebben nog geen plek kunnen ontdekken waar we niet kunnen varen. Een boerensloot, de Friese meren, de Loire in Frankrijk of de Golf van Morbihan in Bretagne, overal voelt onze boot zich thuis.

Uitrusting
Varen in een open boot betekent dat je rekening moet houden met de weersomstandigheden en het water waar je op gaat varen. Op een mooie zomerdag is er natuurlijk niets aan de hand maar als je ook op andere dagen wilt varen is de kans dat jij of je spullen nat worden altijd aanwezig. Dat kan een regenbui zijn of overkomend water maar in beide gevallen is het goed om je daar op voor te bereiden.

Wij hebben veel plezier van onze zeilbroeken waardoor we droog kunnen zitten ook als er water over komt. Daarnaast zijn goede reddingsvesten onontbeerlijk. Zeker op ruim water. Als je, zoals wij, ook vaart met stevige wind en kou dan heb je een goed zeiljack, laarzen, muts en handschoenen nodig.

Om onze spullen droog mee te kunnen nemen gebruiken we tonnetjes en waterdichte zakken. Tonnetjes zijn handig voor spullen die snel bij de hand moeten zijn zoals een fototoestel, telefoon(liever niet trouwens) verrekijker en boterhammen, etc.

Het nadeel van tonnetjes is de vaste vorm waardoor je ze niet overal kunt opbergen waar je plek hebt.

Waterdichte zakken gebruiken we voor dingen die je kunt proppen zoals kleding en slaapzakken.

Extra lijnen, harpjes, etc. zijn dingen die je niet genoeg mee kunt hebben. Wij gebruiken graag een anker om op een rustige plek te kunnen liggen. Daarnaast hebben we ook meerpennen aan boord. Natuurlijk mag een waterkaart van het gebied waar je vaart niet ontbreken.

In principe gebruiken wij geen motor. Zeil en roeiriemen voldoen in vrijwel alle gevallen. Voor uitzonderlijk situaties hebben we een elektrische buitenboordmotor mee maar het is zelden dat die onder het luik vandaan komt.

Als we willen kamperen nemen we een tent mee. Die kan zowel op de boot als op de wal worden opgezet. Al naar gelang de plek waar we willen overnachten kiezen we voor het een of het ander.

Vervoer

We vervoeren onze boot op een zogenaamde kanteltrailer. Het voordeel van zo’n trailer is dat we ook zonder trailerhelling onze boot te water kunnen laten. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te investeren in een goede trailer met voldoende rollen en steunmogelijkheden. Zo’n trailer is niet goedkoop maar de stress van het rijden met een gammele trailer of problemen op de trailerhelling terwijl er een rij wachtenden achter je staat, kunnen een prachtige vaardag volledig verpesten. Nog los van de veiligheid op de weg.

Vandaar mijn advies; bezuinig nooit op je trailer.

Trips:

La Semaine du Golfe 2013

Loire 2012

Loire 2014